Mirela Vaida, mărturisiri în premieră, printre multe lacrimi: ”Nu le-am spus niciodată!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Prima zi de şcoală la Liceul „Jean Monnet”. Cât au costat ţinutele elevilor

Prima zi de şcoală la Liceul „Jean Monnet”. Cât au costat ţinutele elevilor

De: Cancan 13/09/2016 | 09:26
Prima zi de şcoală la Liceul Jean Monnet. Cât au costat ţinutele elevilor

Haine, genţi şi încălţăminte în valoare de sute de lei, cu logo-urile brandurilor la vedere, sau ţinute care, fără a fi "de firmă", au fost gândite special pentru prima zi de şcoală. Aşa a arătat debutul anului şcolar pentru mulţi liceeni, inclusiv pentru cei de la Liceul "Jean Monnet" din Bucureşti, potrivit news.ro.

Dincolo de preocuparea pentru look-ul la reîntâlnirea cu colegii şi cu profesorii, unii dintre adolescenţi s-au declarat deranjaţi de perspectiva de a purta uniformă. Nu puţini sunt cei care cred că le-ar îngrădi libertatea de exprimare şi că ”nu ar avea sens”, argumentul fiind că diferenţele se observă, oricum.

”Cămaşa a costat 150 de lei, de la Zara, blugii 130 de lei, de la Bershka, iar pantofii i-am comandat de pe net de la Asos şi au fost 230 de lei. Geanta nu mai ştiu de unde este, dar a costat în jur de 150 de lei. Într-un fel este în regulă, pentru că aşa există o egalitate, dar trebuie să fie respectată, dacă nu suntem toţi în uniforme, deja se creează o anumită discrepanţă. Se simte. Depinde de clasă, de colectiv şi de diriginte, cum se impune şi cum încearcă să îşi formeze elevii”, a spus o elevă în clasa a zecea.

Aceasta este ţinuta unui elev de la Liceul ”Jean Monnet”.
Aceasta este ţinuta unui elev de la Liceul ”Jean Monnet”.

O altă elevă, în clasa a XI-a, îmbrăcată cu o bluză albă, fără mâneci, şi o fustă scurtă, de culoare somon, şi încălţată cu pantofi albaştri, cu toc, a spus că ţinuta ei a costat aproximativ 600 de euro, iar geanta, aproximativ 350 de euro. Adolescenta este de părere că uniforma nu are sens, pentru că diferenţele între elevii liceului sunt, oricum, notabile.

”Am zis să fie ceva să nu fie prea elegant, dar nici casual. Cred că poţi să fii îmbrăcat bine şi fără să ai haine de un anumit brand. Geanta a fost 350 de euro. Pe ţinută am dat cam 600 de euro, iar pantofii… Nu mai ţin minte, este o colecţie mai veche. La liceu mi se pare că nu are sens uniforma, pentru că tot se fac diferenţe între noi, între cei cu bani şi cei fără. Adică, se vede, şi, oricum, nu se respectă”, a spus ea.

O altă elevă, îmbrăcată cu rochie simplă, neagră, încălţată cu bocanci şi cu o geantă elegantă pe umăr de la branduri precum H&M, Zara şi Deichmann, o ţinută estimată de ea la aproximativ 320 de lei, a explicat indignată că nu este de acord cu uniforma.

”Nu îmi convine uniforma, nu îmi place că trebuie să fim toţi la fel. Aş vrea ca fiecare să arătăm cine suntem în interior, să ne îmbrăcăm cum ne place. Ne îngrădeşte libertatea de exprimare”, a spus ea.

Doi elevi în clasa a noua consideră că ”nu e normal” să se impună o uniformă unor elevi care vor să se exprime şi prin vestimentaţie şi că ”unor copii de 15-16 ani” nu poţi să le impui să se îmbrace într-un anumit stil, când ei deja au un stil vestimentar format.

De altă părere este un elev în clasa a XII-a, îmbrăcat cu blugi şi tricou Dsquared, ţinută accesorizată cu o curea şi brăţări Louis Vuitton. Deşi a estimat că a cheltuit aproximativ 1.500 – 1.600 de euro pe hainele pentru şcoală, el este de acord cu impunerea uniformei, care nu îi îngrădeşte libertatea de exprimare.

”Uniforma mi se pare OK, adică în prima zi ne îmbrăcăm cum vrem şi după ne vom îmbrăca confrom regulilor interioare. Nu îmi îngrădeşte libertatea de exprimare avem nevoie de un tricou polo, insignă sau cu inscripţioonarea liceului şi atât”, a spus adolescentul.

De aceeaşi părere este şi un elev în clasa a XI-a, îmbrăcat cu o cămaşă albastră, simplă, şi blugi H&M,

”Uniforma e OK, adică trebuie să respectăm chestia asta, că e frumos să fie toată lumea la fel, să nu se facă discriminare între ţinute şi: «Uite cum eşti îmbrăcat». Se simte discrepanţa între cei care au bani şi cei care nu, dar nu e aşa de rău, ne apărăm între noi, suntem colegi”, a spus el.

La fel gândeşte şi o adolescentă, în clasa a zecea, care a mărturisit că ghiozdanul a costat ”cam mult”, respectiv 1.000 de euro, iar restul hainelor, aproximativ 500 de euro. ”Tricoul este de la o firmă aşa, oarecare, Stradivarius, geanta este de la Chanel, pantofii de la mall, dar, tot aşa, de la o firmă mai scumpă, şi pantalonii de la Vero Moda”, a explicat ea.

”Pe mine mă cam enervează că nimeni nu poartă uniforma. Am auzit că nu se mai poartă anul ăsta. Mi se pare că am fi mai uniţi cu uniformă”, a spus o elevă în clasa a zecea, îmbrăcată cu un tricou şi o geacă de la Zara şi colanţi despre care a spus mândră că sunt din America. Ţinuta ei a costat aproximativ 200 de lei.

Alţi elevi de la Liceul Jean Monnet din Bucureşti cunosc brandurile hainelor pe care le poartă, dar nu şi preţurile, întrucât de cumpărături se ocupă părinţii.

”Am haine de la Zara, Zanotti şi Victoria Secret. Nu ştiu cât au costat, mama ştie” şi ”Nu ştiu cât au costat, mama se ocupă. Sunt de la H&M”, au spus doi adolescenţi.

Totuşi, la deschiderea anului şcolar au venit şi elevi care au cheltuit mai puţin de 200 de lei pe haine, pentru că, au spus ei, firma nu contează.

”Mi-am luat o rochiţă simplă şi m-am machiat simplu. A costat 200 de lei maxim”, ”Nu contează firma, contează cum arată şi să fie comod. Am cheltuit 200 de lei maxim”, au spus doi boboci.

O profesoară de educaţie fizică, îmbrăcată cu o rochie din voal cu imprimeuri mari, colorate, a explicat că încă nu se ştie dacă se va impune uniformă în acest an şcolar şi că elevii s-au îmbrăcat frumos în prima zi de şcoală.

”E vorba de decenţă, chiar dacă nu păstrezi alb şi negru sau bleumarin, decenţa să fie. De regulă se respectă, chiar se atrage atenţia. Părinţii sunt receptivi. Nu am observat să cheltuie mult pe ţinute, ţinuta este decentă, este ca şi cum seara ai fost invitat la o serată, nu poţi să te duci în blugi şi într-un tricou simplu. Este vorba despre o atenţie, deci nu că sunt haine sau materiale de milioane”, a spus ea.

Cadrul didactic a mai povestit că ea şi elevii ei au fost huiduiţi la competiţii şcolare, deşi liceul a dat dovadă şi de performanţă, cu o olimpică la concursul internaţional de geografie de la Beijing şi cu multe alte rezultate bune la olimpiade. Profesoara este de părere că discrepanţa între elevii cu o situaţie financiară mai bună decât ceilalţi are efecte în funcţie de ”subiectivitatea” fiecărui copil

”Când mă duc cu copiii la competiţii suntem huiduiţi şi am întrebat de ce, doar pentru că au auzit ceva? Lucrurile bune trebuie şi acelea evidenţiate. Nu suntem de bani gata. Poate că la alte şcoli sunt ţinutele mai extravagante. Dacă se priveşte atent, se vede. Este vorba de subiectivitatea fiecăruia, nu se impune – «eu sunt cu această haină de la firma respectivă, nu te bag în seamă». Ţine de unul dacă are complexe, ţine de altul dacă vrea să îşi ridice bărbia şi nasul”, a spus profesoara.

Un alt profesor de educaţie fizică este de părere că ar trebui să fie impusă o uniformă, dar ”specifică” elevilor.

”Pe mine întotdeauna m-au impresionat copiii, de aceea sunt profesor de educaţie fizică. Am 50 de ani continuitate în învăţământ. Este mândria noastră, a poporului român, a familiei, a cadrelor didactice, a părinţilor. Copiii sunt bucuria noastră, fără copii eu unul nu aş putea să exist. S-au prezentat foarte frumos astăzi, îmbrăcaţi potrivit momentului, atât cei de la grupa pregătitoare, până la cei de la clasa a XII-a. Uniforma, aşa şi aşa. Eu am avut uniformă şi m-am simţit foarte bine, nu că ar trebui, dar e altceva când copilul vine cu o ţinută decentă, nu cu pantalonii rupţi sau mai moderni, nu e bine. Noi trebui să dăm o educaţie copilului, să îl formăm. El e schimbul nostru de mâine, nu altcineva. Uniforma, poatre ar trebui ceva specific lor, nu extravagant”, a spus profesorul.

Un alt cadru didactic a apreciat că elevii s-au îmbrăcat decent şi au încercat să fie ”frumoşi”, astfel încât fie ”o sărbătoare pentru ei”.

”În general vin în uniformă. Noi avem o uniformă destul de lejeră, având în vedere că ei asta poartă – tricouri albe, cămăşi albe şi blugi sau fustă de blugi. Nu mi se pare că le îngrădeşte libertatea de exprimare, pentru că ei aşa veneau. Să nu se simtă încorsetaţi. La uniformă nu se simte discrepanţa financiară”, a mai explicat profesoara.

O mamă al cărei copil este în clasa a cincea a spus că este de acord cu uniforma, pentru a nu se simţi diferenţa în privinţa situaţiei financiare a părinţilor. Femeia a spus că a cheltuit aproximativ 1.000 – 1.200 de lei pentru hainele şi ghiozdanul copilului.
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cât costă haina purtată de Gabriela Lucuțar „Regina Întunericului”, după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „E cadou!”. Experții în blănuri dezvăluie prețul
Cât costă haina purtată de Gabriela Lucuțar „Regina Întunericului”, după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „E...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac: „Faci un pas greșit și înoți”
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac:...
Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din mijlocul apelor au deveni virale
Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din...
Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar dacă sunt răniți pe front
Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar...
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Cutremur puternic în Turcia, astăzi. Ce magnitudine a avut seismul și care sunt zonele afectate
Cutremur puternic în Turcia, astăzi. Ce magnitudine a avut seismul și care sunt zonele afectate
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de afaceri a căutat o rezolvare direct în Cuba:
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar  tată la un an de la divorțul de Ilinca Vandici? Uluitor cum a fost surprins tânărul alături de iubita lui și bebeluș
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar tată la un an de la divorțul de...
Ce înseamnă ”boala lui Calache”, expresia folosită des de foarte mulți români. Ce semnifică, de fapt
Ce înseamnă ”boala lui Calache”, expresia folosită des de foarte mulți români. Ce semnifică, de...
Cât a cheltuit un român la un restaurant din Ucraina. Acesta a rămas uimit când a văzut prețurile
Cât a cheltuit un român la un restaurant din Ucraina. Acesta a rămas uimit când...
Anunț de ultimă oră despre Elena Udrea. Ce a decis Instanța. Răsturnare de situație
Anunț de ultimă oră despre Elena Udrea. Ce a decis Instanța. Răsturnare de situație
ULTIMA ORĂ! Încă o nenorocire în familia lui Prigoană. A făcut AVC după ce a aflat că Silviu Prigoană a murit!
ULTIMA ORĂ! Încă o nenorocire în familia lui Prigoană. A făcut AVC după ce a...
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de...
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Locul de basm din România care te duce cu gândul la marile temple ale lumii. Misterul nedeslușit al „piramidei”
Locul de basm din România care te duce cu gândul la marile temple ale lumii....
Umilit şi numit cerşetor în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o nouă afacere în ţara noastră!
Umilit şi numit cerşetor în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o...
Adriana Bahmuțeanu spune că Mihaela Botezatu a sunat-o. Ce au vorbit femeile din viața lui Silviu Prigoană
Adriana Bahmuțeanu spune că Mihaela Botezatu a sunat-o. Ce au vorbit femeile din viața lui...
Cine este Mike Tyson, considerat
Cine este Mike Tyson, considerat "Cel mai rău om din lume"
Cu ce să speli geamurile obligatoriu ca să fie curate lună și să nu mai aibă pete. Soluția e bună și pentru ramele din termopan, trebuie să respectați regula “zilelor înnorate”
Cu ce să speli geamurile obligatoriu ca să fie curate lună și să nu mai...
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot vizita doar 800 de metri
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot...
Silviu Prigoană a fost înmormântat la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București: „Ceremonia s-a desfăşurat într-un cadru restrâns, conform cu dorinţa tatălui nostru”
Silviu Prigoană a fost înmormântat la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București: „Ceremonia s-a desfăşurat într-un...
×